Tuesday, June 22, 2010

TAHLIL SEMPENA PEMERGIAN 8 TAHUN AL-MARHUM USTAZ FADHIL MOHD NOOR

KIDU sekali lagi menganjurkan Majlis Tahlil sempena pemergian 8 tahun al-Marhum Ustaz Fadhil Noor pengasas Muassasah Darul Ulum dan Presiden PAS. Program yang akan dimulakan selepas solat maghrib dab disudahi dengan slide tayangan sumbangan al-Marhum dikendalikan oleh Persatuan Mahasiswa KIDU.

Tahlil juga dica untuk semua arwah yang sumbangkan oleh waris melalui borang yang disediakan dan kepada seluruh pejuang Islam.

Al-Fatihah

Catatan tentang al-Marhum


ALMARHUM USTAZ FADHIL NOOR YANG SENTIASA DIRINDUI
Aku kenal perjuangan PAS secara jelas menerusi Ust Fadhil. Terima kasih kepada Rasydan dan Muhaimeen yang kenalkan aku kepada Ust Fadhil ketika mula mula aku pijak universiti dulu.

Hampir setiap minggu, pasti ada nasihat yang Ust Fadhil titipkan kepada kami bertiga. Paling kurang pun Ust Fadhil akan pesan “Tunaikan solat kerana solat itu amanah Allah swt supaya kita layak digelar hamba-Nya”.

Ust Fadhil pesan – “Jangan masuk PAS kalau hampa cari dunia. Jangan panggil diri hampa pejuang Islam kalau hampa nak manusia puji hampa. Hampa jangan dok perasan macam hampa ulama kalau perjuangan hampa hanya setakat serban, jubah dan kopiah”.

“PAS bukan untuk orang yang buru dunia. PAS adalah untuk orang yang buru akhirat. Hidup mulia atau mati syahid. Mati beriman. Hidup bermaruah. Minta ampun dengan Allah Ta’ala kalau ada buat dosa tapi jangan putus asa dengan Allah Ta’ala”.

“Mana ada manusia tak pernah buat dosa? Rasulullah saw jadi ma’sum sebab Allah Ta’ala belah dada dia. Dia manusia pilihan Allah Ta’ala untuk didik dan selamatkan kita semua. Dia kekasih Allah Ta’ala. Jangan dok pikiaq, ooooo kita banyak dosa, kita banyak dosa, lepas terus lupakan perjuangan”.

“Baca, faham dan kaji sejarah Umar al-Khattab. Baca sejarah Khalid al-Walid. Baca, faham dan kaji. Semua pernah lawan Islam tapi lepas depa taubat, mereka jadi orang orang yang mati hidup dengan Islam. Dosa hampa tentu bukan dosa lawan Islam. Dosa depa nih dosa lawan Islam. Allah Ta’ala terima depa dan bagi penghormatan kepada depa”.

“Yang penting, minta ampun dengan Allah Ta’ala walau di mana hampa berada. Allah Ta’ala Maha Mendengar. Hampa minta, InsyaAllah, Allah Ta’ala akan bagi. Dia bukan zalim atau kedekut macam manusia”.

“Jangan dok cari salah orang lain. Cermin diri sendiri dulu. Diri sendiri tu pun belum tentu masuk syurga. Jangan pertikai latar belakang orang lain. Jangan dok bahas iman orang lain. Jangan dok debat amalan orang lain. Tak pasai pasai masuk neraka pasai dok sibuk pasai orang lain. Cermin diri kalau nak masuk syurga. Syurga nih bukan hak milik sapa sapa. Jadi, toksah dok nilai iman dan amalan orang lain”.

Lawatan Dr Habeb MEDIU

Pada 15 Jun yang lalu KIDU menerima tetamu daripada Madinah International University iaitu Dr. Habeeb Rahman Bin Md. Ibramsa. Belaiu dalam rangka ziarah mahabbah ke pusat pengajian Islam di utara juga mengadakan ziarah dengan pihak Insaniah, Madrasah Al-Maad dan IPTIPs di Perlis.

Pihak KIDU berbesarhati menerima kunjungan beliau semoga hubungan KIDU dan MEDIU akan terjalin khususnya dalam mempertingkatkan pembelajaran Bahasa Arab di KIDU.

Dr Habeb bersetuju membantu KIDU khususnya dalam perkara tersebut dan akan mempertimbangkannya.

Maklumat berkaitan MEDIU boleh layari http://www.mediu.edu.my/

Saturday, June 05, 2010

Program Ditawarkan


PROGRAM
SYARAT KEMASUKAN
Pra-STAM (Sijil Tinggi Agama Malaysia)

Lepasan SPM aliran agama
ATAU
lulusan sekolah Tahfiz
ATAU
lulusan sekolah pondok
ATAU
lulusan Sekolah Menengah Harian (Kelas aliran agama)

STAM (Sijil Tinggi Agama Malaysia)

Lepasan SPM aliran agama
ATAU
lulusan sekolah Tahfiz
ATAU
lulusan sekolah pondok
ATAU lulusan Sekolah Menengah Harian (Kelas aliran agama)

Ijazah Sarjana Muda Syariah (3+1) dengan kerjasama:
  • Kolej Universiti Insaniah (KUIN)
  • Institut Agama Islam Negeri (IAIN) Raden Fatah Palembang, Indonesia (Fakultas Syariah). 
  • Universiti Jinan Lubnan (Kuliyyah Kesasteraan dan Sains Manusia).

Lepasan STAM (Sijil Tinggi Agama Malaysia)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails