Monday, December 13, 2010

KEM BAHASA ARAB DAN KELAS STAM

Kolej Islam Darul Ulum (KIDU) akan menganjurkan Kem Bahasa Arab buat sekian kalinya. Program ini bermula pada 4 Januari sehingga 8 Februari 2011. Kem Bahasa Arab kali ini akan menyasarkan para pelajar lepasan SPM dan STAM. Ini bertujuan memberi pendedahan kepada para pelajar-pelajar lepasan SPM dan STAM sebelum menyambung pengajian di peringkat yang lebih tinggi. Selain itu, program ini juga bertujuan mengisi masa lapang para pelajar disamping menunggu keputusan peperiksaan SPM dan STAM dikeluarkan.

Penolong Pendaftar Hal Ehwal Akademik, Ustaz Azamuddin b Abd Aziz berkata, “ Program ini merupakan kesinambungan dari tahun-tahun yang lepas. Program ini menekankan kaedah pembelajaran, penulisan dan pertuturan para pelajar untuk menguasai bahasa arab”. Beliau menambah lagi, dengan program ini, para pelajar yang ingin menyambung pengajian di peringkat yang lebih tinggi dalam bidang agama mampu memahami penggunaan bahasa arab memandangkan buku-buku rujukan dalam bidang agama banyak tertumpu kepada bahasa arab terutama mereka yang ingin menyambung pengajian di Timur Tengah. Program ini juga sebagai persedian kepada mereka yang ingin menyambung pengajian di Timur Tengah seperti Mesir, Jordan dan sebagainya. Antara modul yang di ajar selain dari penulisan, pertuturan bahasa arab adalah modul kepimpinan dan khidmat masyarakat. Ini adalah amat penting kepada para pelajar untuk menjadi pimpinan masyarakat pada masa depan. Para pelajar juga akan didedahkan dengan slot-slot motivasi seperti pembelajaran tentang kaedah ibadah, ceramah motivasi dan sebagainya.

Program ini berlangsung selama 42 hari dengan yuran sebanyak RM690 termasuk makanan, penginapan, buku-buku, modul-modul pengajian dan sebagainya. Para pelajar SPM dan STAM diperlawa untuk menyertai program ini dengan menghubungi talian pejabat KIDU 04-7825754 atau menghubungi Penolong Pendaftar Hal Ehwal Akademik, Ustaz Azamuddin b Abd Aziz 012-5779761 dan Penolong Pendaftar Perhubungan Awam dan ICT, Ustaz Mohd Hanifi 012-5642132

Selain program Kem Bahasa Arab, KIDU juga menawarkan kelas pengajian Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) kepada lepasan SPM dan lepasan STAM yang ingin mengulang menduduki peperiksaan STAM. Kelas ini akan bermula pada 9 Januari 2011. Antara keistimewaan kelas STAM di KIDU adalah pembelajaran mengikut silibus pengajian dari Kementerian Pelajaran. Para pelajar yang mengambil STAM di KIDU akan merasai suasana pembelajaran “Ala Universiti”. Kemudahan yang disediakan di KIDU meliputi penginapan, kantin, perpustakaan, padang permainan, musolla dan sebagainya. Para pelajar STAM akan dibimbing oleh guru-guru yang berkelayakan dan berpengalaman. Pihak KIDU juga diberi kepercayaan menjadi pusat peperiksaan STAM dan ini memudahkan para pelajar menumpukan perhatian kepada pembelajaran. Yuran untuk kelas STAM berpatutan dengan tidak membebankan para pelajar dan waris.

Kelas STAM ini disediakan untuk kemudahan para pelajar yang ingin menyambung pengajian di peringkat ijazah terutama di Timur Tengah. Para pelajar diperlawa untuk mendaftar Kelas STAM dengan menghubungi talian pejabat KIDU 04-7825754 atau menghubungi Penolong Pendaftar Hal Ehwal Akademik, Ustaz Azamuddin b Abd Aziz 012-5779761 dan Penolong Pendaftar Perhubungan Awam dan ICT, Ustaz Mohd Hanifi 012-5642132.

Wednesday, December 08, 2010

MAJLIS KONVOKESYEN UNIVERSITI JINAN, LUBNAN.
Seramai lima orang mahasiswi lanjutan Kolej Islam Darul Ulum yang menyambung pengajian di peringkat ijazah tahun akhir di Universiti Jinan, Tripoli, Lubnan telah menerima ijazah pengajian Islam di sini pada 17 Julai 2010 yang lalu. Mereka ialah Roqaiyah bt Abd Wahab, Aishah bt Abidin, Azila bt Khamis, Mas Aida bt Musa dan Solehah bt Anuar. Kumpulan mahasiswi ini adalah kumpulan pertama pelajar dari KIDU yang menyambung pengajian di tahun akhir di Universiti Jinan dari program berkembar 3 + 1 antara Kolej Islam Darul Ulum dengan Universiti Jinan, Tripoli, Lubnan. Program berkembar ini membolehkan para pelajar KIDU yang memperolehi Diploma Pengajian Islam KIDU menyambung pengajian di tahun akhir di Fakulti Pengajian Islam dan Kesusasteraan dalam jurusan pengajian Islam.
Pendaftar Kolej Islam Darul Ulum, Tuan Haji Che Din bin Arshad yang ditemui menyatakan rasa gembira dengan kejayaan pelajar-pelajar KIDU di Universiti Jinan. Ini membuktikan kemampuan pelajar-pelajar KIDU bersaing dengan pelajar-pelajar dari seluruh dunia selain mata pelajaran yang di ajar di KIDU bersesuaian dengan mata pelajaran di Universiti Jinan sehingga para pelajar tidak rasa terbeban dengan suasana dan kaedah pengajian di sana. Beliau juga memberitahu, suasana persekitaran di sana membantu pertuturan pelajar untuk menguasai bahasa arab yang merupakan bahasa utama dalam pengajian di KIDU dan Universiti Jinan. Bahasa Arab yang merupakan bahasa yang banyak di guna di dunia ini.
Pihak KIDU telah dijemput untuk menghadiri Majlis Konvokesyen kali ini dan dihadiri oleh Dato’ Mohamed Taulan bin Rasul, Pengerusi Majlis KIDU, Ustaz Haji Zawawi bin Ahmad, Ketua Pegawai Eksekutif KIDU dan Pendaftar KIDU, Tuan Haji Che Din bin Arshad.

Sunday, December 05, 2010

KEPUTUSAN PEPERIKSAAN KOLEJ ISLAM DARUL ULUM DAN PEPERIKSAAN TASFIAH.

Keputusan peperiksaan Kolej Islam Darul Ulum akan mula dikeluarkan pada hari Rabu 8 Disember 2010 bersamaan 2 Muharram 1432 H. Setiap pelajar diminta datang untuk menyemak keputusan masing-masing di pejabat Kolej Islam Darul Ulum dari jam 9.00 pagi hingga jam 4.00 petang. Sila jelaskan yuran yang tertunggak sebelum menyemak keputusan. Kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan keputusan peperiksaan tidak akan dikeluarkan. Harap maklum.

Peperiksaan ulangan (Tasfiah) akan bermula pada 12 Disember 2010. Para pelajar diminta datang untuk menyemak sendiri jadual peperiksaan Tasfiah di bahagian Akademik KIDU. Sebarang pertanyaan, boleh menghubungi pejabat KIDU 04-7825754 atau Penolong Pendaftar Akademik.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails