Sunday, August 12, 2012

Tahniah Pelajar STAM KIDU.


Program pengajian peringkat STAM yang diperkenalkan oleh Kolej Islam Darul Ulum 2 tahun yang lalu makin membuahkan hasil seperti yang diharapkan. Setelah pada tahun pertama program, seorang pelajar telah mendapat keputusan Mumtaz. Di tahun kedua, ianya meningkat kepada 4 orang.

Pada tahun ini, sejumlah 590 orang calon untuk melanjutkan pengajian peringkat Ijazah di Universiti Al-Azhar telah menduduki ujian kemasukan ke Universiti berkenaan. Ujian tersebut diadakan di Universiti As-Sofa pada jun yang lalu. Hasil dari keputusan yang telah dikeluarkan pada minggu ini, hanya 111 orang sahaja yang telah lulus untuk menyambung pengajian ke Mesir. Dari jumlah berkenaan, 3 orang calon dari KIDU telah lulus dalam ujian tersebut. Ianya suatu kebanggaan buat KIDU yang menekankan pengajian STAM kepada para pelajar yang ingin menyambung pengajian ke Timur Tengah terutama Mesir.

Pihak Kolej Islam Darul Ulum mengucapkan Jutaan Tahniah kepada para pelajar yang layak menyambung pengajian ke Mesir terutama para pelajar KIDU iaitu Saudara Shamsul Zaa’bar, Saudara Amiruddin Abdul Rahim dan Saudara Syarifuddin Nor Azli.

Sunday, August 05, 2012

Bumi Muassasah Darul Ulum terus dikunjungi Ulama’Bumi wakafan muassasah Darul Ulum yang diasaskan dengan penuh dedikasi dan harapan yang menggunung tinggi oleh para pejuang Islam tidak putus-putus dikunjungi ulama serata dunia. Bumi yang pernah menyaksikan bagaimana jiwa-jiwa anak muda dan orang tua yang tidak gentar dengan ancaman dan ugutan oleh pemerintah ketika itu. Peristiwa rampasan tanah bumi ini menceritakan segala-galanya malah ramai dari kalangan mereka di tahan di bawah akta ISA termasuk pengasas utama Muassasah Darul Ulum, almarhum Dato’ Haji Fadzil Mohd Nor.
Tahun ini genap 25 tahun berdirinya institusi jamaah yang tidak jemu memberikan ilmu dan dakwah kepada semua. Malah, penubuhan institusi ini  diberikan sokongan oleh ulama’ serata dunia. Terkini kunjungan ulama’ Syria, Sheikh Maher Munjid ke Kolej Islam Darul Ulum pada 25 Julai yang lalu. Beliau yang cukup terkenal dikalangan para pelajar Malaysia di Syria sebagai guru tasmi’ quran. Dikesempatan kehadiran beliau ke sini, beliau telah mengunjungi bumi muassasah ini. beliau dijemput menyampaikan tazkiran sempena bulan ramadhan dan dengan kehebatan beliau di dalam penguasaan bacaan al-quran, beliau telah memperdengarkan bacaan surah al-fatihah dengan lafaz yang tepat.
Pada 31 julai yang lalu, KIDU sekali lagi menerima kunjungan ulama’ dari Yaman, iaitu Prof Dar Amin Muqbil, Dekan Kuliah Syariah Jamiah Iman, Sana’a Yaman. Kunjungan beliau diantaranya sebagai membelas kunjunga pihak KIDU ke Yaman beberapa tahun lalu. Dikesempatan kunjungan beliau, satu program ihya ramadhan telah disusun untuk manafaat para pelajar. Beliau juga memperlawa kepada para pelajar KIDU untuk menyambung pengajian di Bumi Yaman.

Kehebatan dan kegemilangan Muassasah Darul Ulum yang diasaskan oleh para pejuang terdahulu akan terus dipelihara demi kesinambungan perjuangan Islam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails