Wednesday, December 26, 2012

Kursus Bahasa Arab Rendah 2012 Menutup Tirai…Sebulan yang penuh dengan segala aktiviti yang bermanafaat buat 40 orang peserta Kursus Bahasa Arab Peringkat Rendah anjuran Kolej Islam Darul Ulum. Program yang bermula pada 25 Nov sehingga 25 Disember telah mencapai sasaran yang ditetapkan oleh Kolej Islam Darul Ulum.
Para pelajar yang mendaftar kursus ini telah diberi pelbagai pendedahan berkenaan bahasa Arab yang mampu menarik minat para pelajar untuk lebih mendalami bahasa tersebut. Ianya penting memandangkan bahasa Arab merupakan bahasa yang mampu memberikan kefahaman yang baik dalam mengetahui selok belok berkenaan agama Islam.
Selain penguasaan bahasa arab yang menjadi tumpuan, para pelajar ini juga didedahkan berkenaan fardhu ain yang menjadi asas perlaksaan ibadah agar segala yang di amalkan itu berlandaskan ajaran Islam yang sebenar.
Para pelajar juga disuntik dengan semangat motivasi agar mereka berdaya saing dalam pelajaran di sekolah masing-masing. Malah pemilihan tempat untuk slot motivasi dibuat diluar KIDU. Para pelajar ini juga dibawa melawat sekitar Alor Setar dan beberapa tempat menarik di Kedah sebagai salah satu aktiviti tetap peserta KBA setiap tahun.
Kenangan yang sangat istimewa yang diperolehi oleh para pelajar ini adalah kesudiaan YAB Dato’ Seri DiRaja Ustaz Azizan Abdul Razak, Menteri Besar Kedah meluangkan masa untuk bertanya khabar dan makan bersama para peserta sempena kunjungan beliau ke Kolej Islam Darul Ulum. Malah, YAB Menteri Besar juga sudi untuk bergambar bersama peserta. Menunjukkan minat YAB Menteri Besar Kedah untuk melihat anak-anak pelajar yang berdaftar di sini menguasai dengan baik bahasa Al-Quran ini.
Semoga program-program sebegini akan sentiasa mendapat sambutan dari para pelajar dan waris.

Monday, December 24, 2012

Program Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM)


Tawaran untuk para pelajar lepasan SPM dan mereka yang ingin mengulang / menduduki peperiksaan STAM.

Silibus Pengajian STAM di KIDU:
1.       Silibus Kementerian Pelajaran Malaysia.
2.       Silibus khas yang direka untuk memastikan para pelajar lulus dengan cemerlang.
3.       Kelas Hafazan al-Quran.
4.       Kelas Pemantapan Bahasa Arab dan persediaan ke Timur Tengah
5.       Para pelajar diberi pendedahan berkenaan isu-isu semasa dengan program yang menarik.

Keistimewaan STAM di KIDU :
1.       Yuran yang berpatutan.
2.       Aktiviti keagamaan yang memantapkan kerohanian.
3.       Program pendedahan yang berguna untuk masa depan pelajar.
4.       Penginapan disediakan termasuk musolla, padang permainan dan sebagainya.
5.       Program pembangunan dan kemantapan Bahasa Arab

Yuran hanya RM 110 / bulan. (Pengajian dan penginapan).

Daftar segera atau datang terus di hari pendaftaran pada :
1 Januari 2013 (Selasa)
9.00 Pagi hingga 4.00 Petang.

Tawaran Kursus Bahasa Arab Peringkat Menengah 2013Menjadi kelaziman Kolej Islam Darul Ulum menganjurkan program-program berteraskan bahasa Arab yang menjadi keutamaan pendidikan di sini. Pelbagai program berteraskan bahasa Arab telah dianjurkan saban tahun. Bermula dengan peringkat rendah, menengah malah sehingga kepada kursus bahasa Arab untuk para pelajar yang bakal menyambung pengajian di Negara-negara Timur Tengah seperti Mesir, Jordan, Morocco dan sebagainya.

Pada tahun ini, menjadi fokus Kolej Islam Darul Ulum dalam memberikan pendidikan berteraskan bahasa Arab kepada para pelajar yang sangat minat mendalami bahasa tersebut. Kem Bahasa Arab Peringkat Menengah khas untuk para pelajar lepasan SPM dan STAM kembali dianjurkan buat kali kelima pada tahun 2013. Kem yang akan bermula pada 13 Januari 2013 dan berakhir pada 20 Februarai (40 hari) akan menekankan 5 aspek pengajian di dalam kem ini. Pertamanya pembelajaran Bahasa Arab dengan 3 penekanan iaitu Penguasaan Komunikasi, Kefahaman Pembacaan dan Kehebatan di dalam penulisan dan sastera Arab.

Keduanya, kem ini akan menitik beratkan hal-hal berkaitan persediaan para pelajar yang akan menyambung ke Timur Tengah dengan mencipta suasana arab sepanjang kem. Malah pihak penganjur mendatangkan khas pensyarah dari Negara timur tengah agar para pelajar dapat menerapkan konsep arab sepanjang pengajian. Selain itu, kelas fardhu ain juga diberi penekanan di dalam kem ini agar para pelajar dapat mendalami ilmu-ilmu agama serta dapat melaksanakan ibadah dengan penuh keyakinan.


Motivasi pelajar juga tidak ketinggalan di masukkan sebagai silibus pengajian di kem ini. Bertujuan agar para pelajar mendapat suntikan motivasi untuk Berjaya di dalam pembelajaran masing-masing. Silibus terakhir, para pelajar diberi pendedahan berkenaan konsep kepimpinan dan seterusnya para pelajar akan diuji dengan ujian lapangan untuk turun berdakwah kepada masyarakat supaya menjadi kebiasaan buat para pelajar seterusnya bakal melahirkan para pemimpin yang bakal mewarisi perjuangan para ulama’.

Dengan hanya bayaran RM 799.00, ianya merangkumi semua berkaitan seperti Penginapan, Makanan, Nota dan Buku, Lawatan dan kunjungan, Beg Peserta, para peserta diharapkan mampu menjadi seorang pelajar yang mendalami bahasa Arab dengan baik agar dapat menguasai kitab-kitab Islamiyyah yang berlandaskan bahasa Arab selain mampu memahami Al-Quran dan Hadith Rasul dengan baik. Bagi pelajar yang berminat boleh menghubungi talian KIDU 04-7825754 atau Ustaz Hanifi 012-5642132. Pendaftaran adalah terhad khas untuk 80 orang sahaja dan sila datang untuk pendaftaran pada 13 Januari 2013.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails